pátek 25. července 2014

Slovákům v zahraničí odebrali od ledna 2014 již 119 dětí



Odoberanie detí štát nevie zastaviť
Slovenským rodičom zobrali od januára v zahraničí 119 detí. Briti o prípadoch neinformujú včas, sťažujú sa úrady.

Bratislava. „Vôbec mi nepomohli, aj keď som ich žiadal, aby zabránili adopcii mojich detí homosexuálnym párom,“ hovorí Ladislav Sakajtov z Michaloviec o slovenskej diplomacii a Centre pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže (CIPS). Britské úrady mu odobrali štyri deti.
Ministerstvo práce sa bráni, že to nie je pravdy. „Problém je na strane Britov“, hovorí minister Ján Richter (Smer) na pondelkovej tlačovej besede. Rodinný súd v Londýne povolil v máji adopciu rómskych detí dvojici rovnakého pohlavia. Richter kritizoval Britov, že o kauzách neinformujú včas. Dohodu medzi Spojeným kráľovstvom a Slovenskom, ktorá by im to prikazovala sa ani za rok nepodarilo podpísať.
Na neskoré informovanie o prípadoch sa sťažujú aj veľvyslanectvo v Londýne a CIPS. Centrum registruje od začiatku tohto roku 119 prípadov odobratia detí našim občanom v zahraničí.
„Konáme aj máme výsledky, tento týždeň priletia priletia dve deti, ktoré odobrali rodičom v zahraničí,“ obhajovala svoj úrad Andrea Cisárová. Vrátiť späť do biologických rodín sa podľa údajov CIPS podarí 70 percent detí, desať percent ide do detských domovov na Slovensku a rovnaký počet detí dosiahne počas procesov plnoletosť.
Vo zvyšných desiatich percentách prípadov rodiny v cudzine nejavia o potomkov záujem a doma nemajú žiadnych príbuzných. Podľa Cisárovej to bol aj prípad Sakajtových synov.
Rómskeho maliara zo Zemplína tieto slová prekvapili. „Nie je to pravda, žiadali sme, aby ich vychovával môj brat.“ Cisárová priznala, že súdu navrhovali, aby deti dali do detských domovov na Slovensku. „Súd rozhodol, že im bude lepšie v zahraničnej rodine.“ Možnosť, že by deti dali Sakajtovmu bratovi, neriešili.“
(rs) (10. júla 2014 ECHO)







Žádné komentáře: