neděle 16. února 2014

Uganda proti homosexualitě


Ugandský prezident Yoweri Museveni podepíše tvrdý zákon proti homosexualitě. Trest za homosexualitu a její projevy i propagaci se zvýší až na doživotí.
Museveni původně zákon odmítal pro jeho přílišnou přísnost, ale podle agentury AP je odhodlán jej podepsat "po konzultaci s lékařskými experty".
O tom, jak je v Ugandě vnímána homosexualita, svědčí i případ z roku 2010. Tehdy magazín Rolling Stone otiskl seznam sta předních ugandských homosexuálů. 
Podle mluvčího vlády Ofwona Oponda zmínění odborníci tvrdí, že homosexualita je sociálně podmíněné chování. Opondo neuvedl, kdy přesně Museveni zákon podepíše.
Doživotní vězení je podle návrhu zákona podmíněno "přitěžujícími okolnostmi".

Ugandský balvan

Během roku 2010 vycházel v Ugandě týdeník Rolling Stone, bulvár o nákladu asi dvou tisíc výtisků. Vydávali ho univerzitní studenti.
V listopadu 2010 ho ugandský vrchní soud zakázal pro porušování základních práv sexuálních menšin. Zákaz byl zdůvodněn tím, že list publikoval seznamy homosexuálů a vyzýval k jejich smrti. Jeden z ugandských homosexuálů byl po publikaci seznamu skutečně zavražděn.
Ochránci lidských práv zákon považují za drakonický. Jeho podporovatelé, včetně některých ugandských křesťanských duchovních, však tvrdí, že takové normy je potřeba k ochraně ugandských dětí před homosexuály ze Západu.
Křesťanství je v bývalé britské kolonii Ugandě nejrozšířenějším náboženstvím, podle sčítání lidu z roku 2002 se k němu hlásí 84 % populace. Nejvíce je římských katolíků, následují anglikáni. Muslimů je asi 12 %.
Homosexualita je v afrických zemích většinou tabuizována. Ve 37 z nich, včetně Ugandy, je ilegální. Jen málo Afričanů se otevřeně ke své homosexualitě hlásí. Obávají se uvěznění, násilí nebo ztráty zaměstnání.
Ugandský parlament přijal zákon proti homosexuálům v prosinci. Ze schváleného znění vypadl trest smrti za určité homosexuální činy, který obsahoval původní návrh předložený parlamentu v roce 2010.
Zákon trestá přísně především dospělé gaye a lesby, jimž bude prokázán sexuální styk s nezletilými osobami stejného pohlaví, nebo sexuálně aktivní homosexuály nakažené virem HIV. Tresty vězení jsou v něm ale zakotveny i za homosexuální jednání a šíření homosexuálních idejí a tiskovin.
Autoři: ,
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/dozivoti-za-homosexualitu-v-ugande-d6o-/zahranicni.aspx?c=A140215_073335_zahranicni_jw

Žádné komentáře: