sobota 5. dubna 2014

Pronásledování rodiny

Riaditeľ Mozilly podporil manželstvo ako zväzok muža a ženy, musel odstúpiť

Podpora zákona manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy nie je dôkazom o nepriateľstve voči ľuďom s homosexuálnou orientáciou

V mnohých svetových médiách sa objavila informácia, že Brendan Eich rezignoval z postu výkonného riaditeľa spoločnosti Mozilla, ktorá je známa internetovým prehliadačom Firefox.
Eich patrí medzi spoluzakladateľov spoločnosti a je tiež vývojárom skriptovacieho jazyka JavaScript. Minulý mesiac dňa 24. marca bol vymenovaný do pozície generálneho riaditeľa. Tento krok však spustil vlnu kritiky. Začali sa búriť nielen vývojári spoločnosti, ale aj tretie strany. Dôvodom mal byť jeho názor na rodinnú politiku a fakt, že v roku 2008 daroval 1000 dolárov na podporu kalifornského zákona Propositon 8, ktorého cieľom bolo prijať ústavnú ochranu manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy.
Po jeho vymenovaní opustili správnu radu traja zo šiestich členov. Predstavitelia Mozilly však uviedli, že ich rezignácia nemala súvis s vymenovaním Eicha za výkonného riaditeľa.
Eich na svojom blogu napísal, že sumu nedaroval za spoločnosť Mozilla, ale ako súkromná osoba. Dôvodom, prečo je spoločnosť na zozname darcov, je fakt, že bolo nutné uviesť zamestnávateľa. Zakladateľ spoločnosti tiež uviedol, že tento dar sám o sebe nie je dôkazom o nepriateľstve voči ľuďom s homosexuálnou orientáciou.
Najväčšia kritika prišla zo strany OkCupid. Užívatelia, ktorí sa chceli na webovú stránku dostať cez prehliadač, si prečítali oznam, že prístup nie je možný.
Spoločnosť Mozilla je známa svojou podporou politiky LGBTI, ako aj manželstiev homosexuálnych párov.
Nakoniec sa Eich po vlne búrlivých diskusií rozhodol odstúpiť z postu výkonného riaditeľa spoločnosti Mozilla. Oznámil to na svojom blogu a tiež uviedol, že odchádza z Mozilly, aby si odpočinul a pri spoločných výletoch s rodinou získal iný uhol pohľadu na vzniknutý problém.
Výkonná riaditeľka Mozilly Mitchell Baker na oficiálnom blogu spoločnosti vyjadrila ľútosť nad chybným rozhodnutím nechať Eicha vo funkcii generálneho riaditeľa: “Nezachovali sme sa tak, ako by ste od Mozilly očakávali. Nekonali sme dostatočne rýchlo, keď sa kontroverzia začala. Vieme, prečo sú ľudia nahnevaní a cítia, že im bolo ublížené. A majú pravdu. Je to preto, že sme neboli verní vlastnej identite. Mrzí nás to a musíme sa zlepšiť.”
Kto nahradí Brendana Eicha na poste výkonného riaditeľa, zatiaľ nie je známe. Viac informácií by mala spoločnosť oznámiť budúci týždeň. 
ru


Svet 4. apríla (HSP)

Žádné komentáře: